ßßß
Tak więc polecam surówkę pełną smaku i witamin w tym witaminy „P”Składniki:kapusta biała – 1/3 główki,śliwka suska sechlońska – 12 szt,sok z cytryny – 2 łyżki,śmietana 22% – 3 łyżki,sól do smaku,cukier do smaku,płatki nagietka i natka pietruszki do dekoracji (do konsumpcji również).Przygotowanie:Kapustę umyć i poszatkować. Nasolić, skropić sokiem z cytryny i zostawić na ok. 30 minut, aby zmiękła. Śliwki posiekać drobno. Śmietanę wymieszać z cukrem. Kiedy kapusta zmięknie odlać z niej sok a samą kapustę zalać śmietaną i wymieszać ze śliwkami. Doprawić do smaku – jeśli trzeba dosłodzić lub dokwasić. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podanie udekorować np. natką pietruszki, u mnie były jeszcze pod ręka płatki nagietka – a jak wiadomo nagietki są zdrowe smaczne i jadalne.
Podobną surówkę jadłam kiedyś na konkursie szkół gastronomicznych w Wysowej – tak więc sam pomysł nie jest mój a uczniów jednej ze szkół biorących udział w rywalizacji, niestety nie pamiętam co to za szkoła.