ßßß Cookit - przepis na Surówka „polityczna”

Surówka „polityczna”

nazwa

Wykonanie

„Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny… i to jest prawda, to jest fakt…dziewczęcy urok, wdzięki i smak….”
Dziś prześladuje mnie zdanie z piosenki Rosiewicza. Czy Wy też Tak macie, że nagle ni z tego ni z owego przypomina Wam się jakiś wierszyk, fraza piosenki i cały dzień coś nucicie albo tłuką Wam się w głowie jakieś słowa?
Ludzki umysł jest niepojęty… czasem nawet odległe skojarzenie przywołuje nam jakieś wspomnienie i przychodzące słowa, myśli, dźwięki męczą nas …
Dziś taka „udręczona” i w dodatku rozczarowana ostatnimi wypowiedziami naszego „Gdańszczanina, Kaszuba, Słowianina…”, który powiedział kiedyś że „polskość to nienormalność” przygotowałam pełną witamin polską surówkę. Pyszna – biała kapusta i śliwka podsuszona i podwędzona suska sechlońska razem tworzą bardzo oryginalną kompozycję smakową, wyjątkową, taką naszą polską w smaku
Tak więc polecam surówkę pełną smaku i witamin w tym witaminy „P”
Składniki:
kapusta biała – 1/3 główki,
śliwka suska sechlońska – 12 szt,
sok z cytryny – 2 łyżki,
śmietana 22% – 3 łyżki,
sól do smaku,
cukier do smaku,
płatki nagietka i natka pietruszki do dekoracji (do konsumpcji również).
Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować. Nasolić, skropić sokiem z cytryny i zostawić na ok. 30 minut, aby zmiękła. Śliwki posiekać drobno. Śmietanę wymieszać z cukrem. Kiedy kapusta zmięknie odlać z niej sok a samą kapustę zalać śmietaną i wymieszać ze śliwkami. Doprawić do smaku – jeśli trzeba dosłodzić lub dokwasić. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podanie udekorować np. natką pietruszki, u mnie były jeszcze pod ręka płatki nagietka – a jak wiadomo nagietki są zdrowe smaczne i jadalne.
Podobną surówkę jadłam kiedyś na konkursie szkół gastronomicznych w Wysowej – tak więc sam pomysł nie jest mój a uczniów jednej ze szkół biorących udział w rywalizacji, niestety nie pamiętam co to za szkoła.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/12/surowka-polityczna