ßßß Cookit - przepis na Placuszki z czarnego ryżu w stylu Apetina India

Placuszki z czarnego ryżu w stylu Apetina India

nazwa

Wykonanie

Kto żywi się owocami, będzie bezsilny; kto żywi się mięsem, będzie dzielny; kto żywi się ryżem, będzie mądry; kto żywi się powietrzem, będzie święty…
(przysłowie chińskie)
Bez komentarza, od dziś przynajmniej dwa razy w tygodniu ryż… wprawdzie wszyscy jesteśmy mądrzy… ale przecież zawsze możemy być mądrzejsi
Dziś placuszki z czarnego ryżu z serkiem Apetina India. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne, czarny ryż w idealny sposób eksponuje ziołowy, orientalny smak kremowego serka Apetina India.
Składniki:
czarny ryż – 1 szklanka,
mąka ryżowa – 2 łyżki,
jaja 2 szt,
serek Apetina India – 1 opakowanie,
mango – 1 szt,
sól do smaku,
bazylia do dekoracji,
czerwony pieprz do dekoracji,
czarny sezam – 1 łyżeczka,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ryż wypłukać, zalać lekko słoną wodą w stosunku 1:2 i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W moim przypadku było to 35 minut. W trakcie gotowania mieszać, aby się nie przypalił. Mango oskrobać i pokroić w cienkie plastry. Ugotowany ryż odcedzić i ostudzić a następnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki ryżowej i dwoma jajkami. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placki – czas smażenia ok. 1 minuta z każdej strony. Gorące placki smarować serkiem Apetina India posypać czarnym sezamem i podawać razem z plasterkiem mango i listkiem bazylii.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/placuszki-z-czarnego-ryzu-w-stylu-apetina-india