Wykonanie
Kto żywi się
owocami, będzie bezsilny; kto żywi się
mięsem, będzie dzielny; kto żywi się
ryżem, będzie mądry; kto żywi się powietrzem, będzie święty…(przysłowie chińskie)Bez komentarza, od dziś przynajmniej dwa
razy w tygodniu
ryż… wprawdzie wszyscy jesteśmy mądrzy… ale przecież zawsze możemy być mądrzejsi

Dziś placuszki z czarnego
ryżu z
serkiem Apetina India. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne, czarny
ryż w idealny sposób eksponuje
ziołowy, orientalny smak kremowego
serka Apetina India.Składniki:czarny
ryż – 1 szklanka,
mąka ryżowa – 2 łyżki,
jaja 2 szt,
serek Apetina India – 1 opakowanie,
mango – 1 szt,
sól do smaku,
bazylia do dekoracji,
czerwony pieprz do dekoracji,czarny
sezam – 1 łyżeczka,
olej do smażenia.Przygotowanie:
Ryż wypłukać, zalać lekko słoną
wodą w stosunku 1:2 i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W moim przypadku było to 35 minut. W trakcie gotowania mieszać, aby się nie przypalił.
Mango oskrobać i pokroić w cienkie plastry. Ugotowany
ryż odcedzić i ostudzić a następnie wymieszać z dwoma łyżkami
mąki ryżowej i dwoma
jajkami. Na rozgrzanym
oleju smażyć małe placki – czas smażenia ok. 1 minuta z każdej strony. Gorące placki smarować
serkiem Apetina India posypać czarnym
sezamem i podawać razem z plasterkiem
mango i listkiem
bazylii.
