ßßß
Dziś placuszki z czarnego ryżu z serkiem Apetina India. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne, czarny ryż w idealny sposób eksponuje ziołowy, orientalny smak kremowego serka Apetina India.Składniki:czarny ryż – 1 szklanka,mąka ryżowa – 2 łyżki,jaja 2 szt,serek Apetina India – 1 opakowanie,mango – 1 szt,sól do smaku,bazylia do dekoracji,czerwony pieprz do dekoracji,czarny sezam – 1 łyżeczka,olej do smażenia.Przygotowanie:Ryż wypłukać, zalać lekko słoną wodą w stosunku 1:2 i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W moim przypadku było to 35 minut. W trakcie gotowania mieszać, aby się nie przypalił. Mango oskrobać i pokroić w cienkie plastry. Ugotowany ryż odcedzić i ostudzić a następnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki ryżowej i dwoma jajkami. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placki – czas smażenia ok. 1 minuta z każdej strony. Gorące placki smarować serkiem Apetina India posypać czarnym sezamem i podawać razem z plasterkiem mango i listkiem bazylii.