Wykonanie
Zapraszam na szybki obiad :)
Polędwiczki na pewno posmakują dzieciom, bo są niezwykle delikatne i soczyste.



Składniki :Proporcje na ciasto:2
jajka4 łyżki kleiku
ryżowegosól,
pieprzszczypta
majerankuDodatkowo :
sól,
pieprz,
majeranekkleik
ryżowy lub
mąka ryżowa do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Jajka roztrzepuję widelcem, dodaję kleik
ryżowy, szczyptę
soli,
pieprz i
majeranek. Mieszam ciasto i odstawiam na 5 minut, by kleik napęczniał. Ciasto powinno być gęste, ale jednolite (jeśli za bardzo zgęstnieje, można dolać odrobinę
wody).
Mięso kroję na mniejsze, podłużne kawałki, każdy oprószam
solą,
pieprzem i
majerankiem. Najpierw lekko panieruję je w kleiku, a
potem przekładam do ciasta, mocno przyciskam by ciasto się przykleiło. Tak przygotowane
polędwiczki układam na średnio rozgrzanym
oleju, smażę do zrumienienia po ok. 2 minuty z każdej strony, a
potem przykrywam patelnię i dosmażam jeszcze przez kilka minut. Podaję z
sałatą.
