ßßß Cookit - przepis na Dynia faszerowana

Dynia faszerowana

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynie uważam za rozpoczęty! Wszystkich Świętych już tuż tuż, wiec wszyscy miłośnicy „Halloween’ owego” szaleństwa powinni się szykować. Noże pójdą w ruch a dynie będą świecić pustymi oczodołami… potem jednak aby się nic nie zmarnowało, menu zapełni się różnymi pysznymi dyniowymi potrawami. Ja dziś nie będę Was straszyć, żadnego rozlewu krwi i żadnych ekstremalnych przeżyć kulinarnych. Dziś żadnych horrorów w kuchni tylko przyjemności. Polecam dynię faszerowaną mięsem i kaszą jaglaną – mięciutka, żółciutka i dobrze napchana, dobrze trafiła w nasze gusty i dobrze napchała nasze brzuchy
Składniki:
dynia mała – ok 1,3 kg,
cebula – 2 szt,
kasza jaglana ugotowana – 2 łyżki,
mięso mielone wołowo-wieprzowe – 30 dkg,
pieczarki – 6 szt,
jajko – 1 szt,
olej do smażenia,
sól do smaku,
pieprz cayenne do smaku,
imbir mielony do smaku.
Przygotowanie:
Dynie umyć. Odciąć górną część, aby powstało coś w rodzaju pokrywki a następnie usnąć wszystkie nasionka. Dynie w środku oprószyć solą, imbirem i pieprzem cayenne. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Podsmażyć obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Wymieszać razem mielone mięso, ugotowaną kaszę jaglaną, cebulę oraz pieczarki i surowe jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz imbirem. Gotowym farszem napełnić dynię. Wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać szklanką wody. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Temperatura pieczenia ok. 160 stopni. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/dynia-faszerowana