Wykonanie

Sezon na
dynie uważam za rozpoczęty! Wszystkich Świętych już tuż tuż, wiec wszyscy miłośnicy „Halloween’ owego” szaleństwa powinni się szykować. Noże pójdą w ruch a
dynie będą świecić pustymi oczodołami…
potem jednak aby się nic nie zmarnowało, menu zapełni się różnymi pysznymi dyniowymi potrawami. Ja dziś nie
będę Was straszyć, żadnego rozlewu
krwi i żadnych ekstremalnych przeżyć kulinarnych. Dziś żadnych horrorów w kuchni tylko przyjemności. Polecam
dynię faszerowaną
mięsem i
kaszą jaglaną – mięciutka, żółciutka i dobrze napchana, dobrze trafiła w nasze gusty i dobrze napchała nasze brzuchy

Składniki:
dynia mała – ok 1,3 kg,
cebula – 2 szt,
kasza jaglana ugotowana – 2 łyżki,
mięso mielone wołowo-wieprzowe – 30 dkg,
pieczarki – 6 szt,
jajko – 1 szt,
olej do smażenia,
sól do smaku,
pieprz cayenne do smaku,
imbir mielony do smaku.Przygotowanie:
Dynie umyć. Odciąć górną część, aby powstało coś w rodzaju pokrywki a następnie usnąć wszystkie nasionka.
Dynie w środku oprószyć
solą,
imbirem i
pieprzem cayenne.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju. Podsmażyć obrane i pokrojone w plasterki
pieczarki. Wymieszać razem
mielone mięso, ugotowaną
kaszę jaglaną,
cebulę oraz
pieczarki i surowe
jajko. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
imbirem. Gotowym farszem napełnić
dynię. Wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać szklanką
wody. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Temperatura pieczenia ok. 160 stopni. Polecam.