ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych

Ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam pyszne ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych…znając domowych łasuchów, schowałam jeszcze ciepłe ciasto w gabinecie MWP. Wydawało się, że to dobra skrytka- dzieci tam nie zaglądają a MWP jest uczulony na kokos. Niestety strategia zawiodła, kiedy wpadłam do gabinetu cała trójka winowajców zdążyła już skonsumować ponad połowę.
Zarekwirowałam więc drugą połowę i posmarowałam kremem…niestety krem nie zdążył jeszcze nabrać właściwej konsystencji, bo za krótko się chłodził. Zdjęcia nie wyszły więc najlepiej, ciasto się lekko „rozjeżdżało”…ale musiałam się spieszyć, bo łasuchy stały za mną z talerzykami i łyżeczkami w dłoniach…a potem tylko powiedziałam: do biegu, gotowi, start …i zakotłowało się jak w rzece pełnej piranii:) Następnym razem…a na pewno będzie następny raz zamierzam zrobić to ciasto z podwójnej ilości składników.
Składniki:
150 g miękkiego masła,
120 g cukru pudru,
3 sztuki jajek,
1 białko,
110 g drobnej kaszy manny,
150 g wiórków kokosowych,
1 łyżeczka soku z cytryny,
½ łyżeczki sody.
Krem:
1 budyń waniliowy słodzony,
5-7 plastrów ananasa z puszki,
1/2 l mleka,
2 łyżki cukru,
250 ml śmietany kremówki,
50 ml wrzącej wody,
2 płaskie łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Okrągłą torownicę( ok. 20-22 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier puder utrzeć na gładką masę. Dokładnie ubijając, wlewać po kolei żółtka. Dodać kaszę wymieszaną z sodą oraz wiórki kokosowe, a potem łyżeczkę soku z cytryny. Połączyć składniki. Białka ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą, dodając najpierw 1/3 a potem powoli resztę. Piec 45 minut do godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na połowę.
Przygotować krem: ugotować budyń waniliowy i ostudzić. Pokroić bardzo drobno 5-7 plastrów ananasa z puszki i wymieszać z zimnym budyniem. W 50-60 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Ubić śmietanę z dwoma łyżkami cukru na sztywno. Wlać schłodzoną żelatynę do budyniu i wymieszać. Następnie bardzo powoli dodawać ubitą śmietanę i delikatnie mieszać- powstanie pyszny, puszysty krem. Krem należy wstawić do lodówki na 45 minut, żeby żelatyna zaczęła działać. Zimnym kremem posmarować przekrojone ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem polać czekoladową polewą.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/04/ciasto-z-kaszy-manny-i-wiorkow-kokosowych