Wykonanie
Zrobiłam pyszne ciasto z
kaszy manny i
wiórków kokosowych…znając domowych łasuchów, schowałam jeszcze ciepłe ciasto w gabinecie MWP. Wydawało się, że to dobra skrytka- dzieci tam nie zaglądają a MWP jest uczulony na
kokos. Niestety strategia zawiodła, kiedy wpadłam do gabinetu cała trójka winowajców zdążyła już skonsumować ponad połowę.Zarekwirowałam więc drugą połowę i posmarowałam kremem…niestety krem nie zdążył jeszcze nabrać właściwej konsystencji, bo za krótko się chłodził. Zdjęcia nie wyszły więc najlepiej, ciasto się lekko „rozjeżdżało”…ale musiałam się spieszyć, bo łasuchy stały za mną z talerzykami i łyżeczkami w dłoniach…a
potem tylko powiedziałam: do biegu, gotowi, start …i zakotłowało się jak w
rzece pełnej piranii:) Następnym razem…a na pewno będzie następny raz zamierzam zrobić to ciasto z podwójnej ilości składników.

Składniki:150 g miękkiego
masła,120 g
cukru pudru,3 sztuki
jajek,1
białko,110 g drobnej
kaszy manny,150 g
wiórków kokosowych,1 łyżeczka
soku z cytryny,½ łyżeczki
sody.Krem:1
budyń waniliowy słodzony,5-7 plastrów
ananasa z puszki,1/2 l
mleka,2 łyżki
cukru,250 ml
śmietany kremówki,50 ml wrzącej
wody,2 płaskie łyżeczki
żelatyny.Przygotowanie:Okrągłą torownicę( ok. 20-22 cm) posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i
cukier puder utrzeć na gładką masę. Dokładnie ubijając, wlewać po kolei
żółtka. Dodać
kaszę wymieszaną z
sodą oraz
wiórki kokosowe, a
potem łyżeczkę
soku z cytryny. Połączyć składniki.
Białka ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą, dodając najpierw 1/3 a
potem powoli resztę. Piec 45 minut do godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na połowę.Przygotować krem: ugotować
budyń waniliowy i ostudzić. Pokroić bardzo drobno 5-7 plastrów
ananasa z puszki i wymieszać z zimnym
budyniem. W 50-60 ml wrzącej
wody rozpuścić
żelatynę. Ubić
śmietanę z dwoma łyżkami
cukru na sztywno. Wlać schłodzoną
żelatynę do budyniu i wymieszać. Następnie bardzo powoli dodawać ubitą
śmietanę i delikatnie mieszać- powstanie pyszny, puszysty krem. Krem należy wstawić do lodówki na 45 minut, żeby
żelatyna zaczęła działać. Zimnym kremem posmarować przekrojone ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem polać
czekoladową polewą.