Wykonanie
CEBULACebula nazywana jest królową warzyw ze względu na swe wartości odżywcze i szerokie zastosowanie w kuchni. Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy sprowadzona została w średniowieczu. W Polsce używana była już w kuchni dworu króla Władysława Jagiełły. Uprawiana jest prawie pod każdą szerokością geograficzną. Jej wartość kaloryczna jest mała, zawiera jednak wiele cennych substancji:
białko,
cukry, potas, wapń, fosfor, żelazo,
fluor, siarkę, witaminę C i witaminy z grupy B oraz karoten.Używana jako niezbędny składnik wielu potraw. Przyrządza się z niej również samodzielne dania. Z
cebulą spokrewnione są liczne warzywa
cebulowe i
czosnek, który podobnie jak
cebula jest cenioną
przyprawą.1.
CEBULA BIAŁA - mała, błyszcząca, o delikatnym smaku. Spożywana na surowo, w sałatkach i jako dodatek do potraw. Marynowana w occie lub w
sosie winegret.2.
CEBULA CZERWONA - uprawiana w Hiszpanii i we Włoszech, a na niewielką skalę także w Polsce. Łagodna, słodka w smaku, spożywana na surowo, dodawana do sałatek.3.
CEBULA ŻÓŁTA - najbardziej ceniona, o słomkowej barwie, łagodna w smaku. Hodowana w Polsce i w Egipcie. Używana do zup, tart, przecierów,
sosów, sałatek, potraw duszonych i smażonych. Można ją faszerować i smażyć w cieście naleśnikowym.4.
SZALOTKA - roślina warzywna, podobna do
cebuli i
czosnku. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Dodawana do sałatek, warzyw,
sosów. Popularna w kuchni francuskiej.5.
SZCZYPIOREK - roślina
cebulowo-kłączowa. Drobno pociętymi świeżymi liśćmi posypuje się gotowe potrawy. Dodawany jest do zup,
kartofli, świeżych sałatek warzywnych,
sosów,
masła ziołowego i
twarogu.6.
POR - pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Składnik
włoszczyzny. Szeroko stosowany w kuchni francuskiej jako składnik potraw warzywnych.7.
SZCZYPIOR CHIŃSKI - inaczej-
czosnek wonny. Występuje w Chinach, Japonii i na Syberii. Ma pachnące kwiaty i smak
czosnku. Drobno posiekane liście używane są do zup,
sałat i
twarogu.8.
CZOSNEK - krewny
cebuli, pochodzi z Azji Środkowej. Poprzez Bliski Wschód dotarł do Europy. Obecnie używany na całym świecie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Rozróżnia się
czosnek biały i
czosnek różowy. Używany jest do
sosów,
majonezów, zup
ziołowych i sałatek. We Francji popularny jest
sos czosnkowy, w Grecji i Rosji-
czosnek marynowany. Wchodzi w skład licznych mieszanek
przyprawowych.