Wykonanie
Nie wyobrażamy sobie hiszpańskiej kolacji bez tapas, które idealnie zaostrza apetyt i smakuje wyśmienicie. Podczas naszego ostatniego pobytu w Barcelonie zdarzało się nam poprzestać tylko na tapas, gdyż były wyborne. Dlatego też dzisiaj chcemy podzielić się z
Wami przepisem na jedno z naszych ulubionych tapas, czyli hiszpańską tortillę. Jest to rodzaj omletu wypełnionego podsmażanymi
ziemniakami. My do naszego dodałyśmy dodatkowo
czerwoną cebulę i świeżą
bazylię. Zapraszamy do wypróbowania! A jeszcze dzisiaj poznacie przepis na kolejne tapas.
Składniki:- 5 jaj- 4
ziemniaki (średniej wielkości)- 1
czerwona cebula- kilka listków
bazylii-
olej i
masło do smażenia- 1/4 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowego PrymatSposób przygotowania:1.
Ziemniaki kroimy w krążki jak na
chipsy.
Cebulę w
pióra.
2. Na rozgrzanym
maśle z olejem (musi go być dość dużo) smażymy
ziemniaki, aż będą złote i chrupiące. Następnie zdejmujemy je i smażymy
cebulę.
3. Do roztrzepanych posolonych(1/4 łyżeczki) i popieprzonych
jajek (1/3 łyżeczki) dodajemy posiekaną
bazylię,
ziemniaki i
cebulę. Wszystko mieszamy, wylewamy na patelnię i smażymy.
4. Jak omlet będzie złoty z jednej strony zsuwamy go na pokrywkę i za jej pomocą odwracamy na drugą stronę.
5. Smażymy z drugiej strony i omlet jest gotowy. Do tapas kroimy go na mniejsze części i podajemy z
winem pasującym do przystawek. Naszym zdaniem sprawdzi się tu idealnie schłodzone, półwytrawne Celebro Spain (www.facebook.com/KlubCelebro).
Smacznego!