ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z jelenia

Kiełbasa z jelenia

nazwa

Wykonanie

650 g mięsa gulaszowego z jelenia
1 kg tłustego boczku
1 łyżeczka jałowca
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru
pół gałki muszkatołowej
pół łyżki majeranku
sól 30 g w tym łyżka pelkosoli
pół szkl wody
pieprz
1 łyżka pieprzu ziołowego
Mięso i boczek zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek.
Farsz wyrabiać przez ok 40 min.
Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
Wędzić . ok 3 godziny. Następnie parzyć w temp 85 st przez 20 min
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/kiebasa-z-jelenia.html