1 ośmiornica2 cebule1 ząbek czosnku1/2 szkl wina1 lisc laurowy3 - 4 pomidory lub sos pomidorowy1/4 szkl oliwy z oliwek1/2 pęczka natki pietruszki500 gr makaronuOśmiornice umyć oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy, pokroić na kawałki (ja przedtem sparzyłam ją króciutko we wrzątku, łatwiej się kroi) pozostawić na sitku do osączenia.Cebule pokroić w drobna kostkę wrzucić do większego garnka i podsmażyć chwilenastępnie dodać ośmiornice i podsmażyć dalej około 3- 4 minut.Ugasić winem.Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy Dodać 3 szkl wody. Garnek przykryć i na średnim ogniu dusić aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje.Na koniec dodać ugotowany makaron i podgrzać ciągle mieszając.Przepis dostałam od koleżanki która od lat mieszka w Grecji