ßßß
300 ml pęczaku400 g mięsa (łopatka)garść suszonych grzybów1 cebula3 ząbki czosnkubazyliasóloreganolubczykpapryka suszonachili w płatkach1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnegoGrzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy.Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso przyrumienić , dodać pokrojone grzybki ale niezbyt drobno. Przysmażyć razem z mięsem .W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek drobno posiekane.Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż zmieni kolor. Podlać wywarem z grzybów, kiedy wywar się wchłonie podlać winem i dodać mięso z grzybkami, oraz przyprawy do smaku. Mieszać i podlewać wodą aż kasza będzie prawie miękka. ok 30 min. Wtedy odparować nieco , wyłączyć ogień i na ok 15 min pozostawić pęczotto pod przykryciem.Podawać posypane natką pietruszki z surówką lub sałatką.