ßßß
Cookit - przepis na Pęczotto z suszonymi grzybkami na czerwonym winie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pęczotto z suszonymi grzybkami na czerwonym winie
Składniki
Mięso
Łopatka
Grzyby suszone
Cebula
Czosnek
Bazylia
Sól
Oregano
Lubczyk
Papryka
Chili
Czerwone wino
Wykonanie
300 ml pęczaku400 g
mięsa
(
łopatka
)garść
suszonych grzybów
1
cebula
3 ząbki
czosnku
bazylia
sól
oregano
lubczyk
papryka
suszona
chili
w płatkach1/3 szkl
wina czerwonego
półwytrawnego
Grzybki
namoczyć i ugotować, odcedzić ale
wywar
zostawić do
kaszy
.
Mięso
pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać
pieprzem
solą
i skropić
oliwą
, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć
mięso
przyrumienić , dodać pokrojone
grzybki
ale niezbyt drobno. Przysmażyć razem z
mięsem
.W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć
cebulę
i
czosnek
drobno posiekane.Wsypać
kaszę
i smażyć mieszając aż zmieni kolor. Podlać
wywarem
z
grzybów
, kiedy
wywar
się wchłonie podlać
winem
i dodać
mięso
z
grzybkami
, oraz
przyprawy
do smaku. Mieszać i podlewać
wodą
aż
kasza
będzie prawie miękka. ok 30 min. Wtedy odparować nieco , wyłączyć ogień i na ok 15 min pozostawić pęczotto pod przykryciem.Podawać posypane
natką pietruszki
z surówką lub
sałatką
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/12/peczotto-z-suszonymi-grzybkami-na.html
Przepisy powiązane
Grzanki-zapiekanki z patelni
Pizza tre formaggi
Gulasz z grzybami i kaszą
Gulasz otoczony fasolkami
Sos pieczarkowo-pomidorowy z nutką czerwonego wina :)
Składniki powiązane (0)