Wykonanie
Zamiast jeść czerstwą
bułkę ot tak, można zrobić z niej grzanki-zapiekanki z patelni - aromatyczne, chrupiące, szybkie i oczywiście smakowite:-)kilka kromek
bułki (wczorajsza jest idealna),
oliwa z oliwek (używam takiej, do której kilka dni wcześniej dodaję pokrojony w plasterki
czosnek),
włoska przyprawa do bruschetty (suszony
czosnek,
oregano,
bazylia,
papryka chilli,
sól),
starty ser Pecorino Romano,
ketchup,marynowana
papryka z
cebulą i
goździkami na lekko słodko (wg mojej szwagierki Basi - któregoś dnia, w kolejnym
poście podam przepis:-)).Patelnię polewam
oliwą czosnkową, plasterki
bułki kładę na patelnię, wcieram w nie
oliwę, przewracam na drugą stronę.
Bułki posypuję
przyprawą do bruschetty oraz
serem. Przykrywam patelnię i czekam aż
bułki zrumienią się od
spodu.Następnie, zarumienione, z roztopionym
serem na wierzchu, przekładam na drugą stronę i pozwalam się im trochę przyrumienić od strony serowej.Podaję gorące z dodatkiem
ketchupu i marynowanej
papryki z
cebulą.