ßßß
1 polędwiczka słodka
sólpieprz1 łyżka oliwygarść świeżych leśnych borówek1 łyżeczka cukruziemniaki ok 400 gpół batata ok 200 gsólpieprzpieprz ziołowymusztarda200 g śmietany 22%1/4 szl mlekaPolędwiczkę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą.Ziemniaki i bataty ugotować osobno. Do ugotowanych batatów dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem i dokładnie utłuc na puree .Ugotowane ziemniaki doprawić 1 łyżką musztardy, dodać resztę śmietany , sól , pieprz , mleko i również utłuc na puree .Patelnię rozgrzać, przełożyć polędwiczkę razem z oliwą którą była polana, podsmażyć chwilę, dodać borówki i cukier, smażyć jeszcze kilka minut aż borówki zaczną się karmelizować.Podawać dwa rodzaje puree , polędwiczkę i dowolną sałatkę .
Opublikowany w