Wykonanie


1
filet z indyka ok 1 kg200 g
mięsa mielonegogarść
suszonej żurawinygarść suszonych
śliweksólpieprzpieprz ziołowy staropolski
pieprz cytrynowymajeranek na marynatę2 łyżki
oliwy2 łyżki
octu winnego
1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
sosu sojowegoszczypta
trawy cytrynowejszczypta
pieprzu cytrynowegoŚliwki suszone pokroić dodać do
mięsa ,
żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat. rozłożyć nadzienie grubą warstwą, następnie zwinąć i obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe
mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia
mięsa.Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami,
sosem żurawinowym i surówkami.


Opublikowany w