ßßß

1 filet z indyka ok 1 kg200 g mięsa mielonegogarść suszonej żurawinygarść suszonych śliweksólpieprzpieprz ziołowy staropolskipieprz cytrynowymajeranek na marynatę2 łyżki oliwy2 łyżki octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka sosu sojowegoszczypta trawy cytrynowejszczypta pieprzu cytrynowegoŚliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat. rozłożyć nadzienie grubą warstwą, następnie zwinąć i obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa.Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym i surówkami.
Opublikowany w