Wykonanie
Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg"Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam.Na pewno nie ostatni.500 g
ziemniaków500 g
kaszy gryczanej250 g
sera1 szkl
śmietany60 g
słoniny4
jajkasólpieprzsmalec do formy
Ziemniaki obrać zalać
wodą i ugotować, utłuc razem z
wodą w której się gotowały. Wsypać
kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie
ziemniaki z
kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony
ser,
śmietanę i
jajka.
Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością tłuszczu, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Formę wysmarować
smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować
jajkiem. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz.Podawać ze
śmietaną,
kefirem,
maślanką lub
mlekiem.



Opublikowany w

