Wykonanie
Tym daniem może ameryki nie odkryłem, ale przynajmniej jest smaczne i szybko się robi i jest bardzo proste. Do farszu można użyć wszystkiego co nam przyjdzie do głowy więc wersji może być mnóstwo.Składniki:
Ziemniaki( duże)
SzynkaŚmietanaserSól i
pieprzWykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości, aż będą pół miękkie, jeszcze ciepłe
ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy środek pozostawiając ok 0.5 cm krawędzi.Przygotowanie farszu:
Szynkę kroimy w kostkę i mieszamy
ziemniakami i
śmietaną. Doprawiamy do smaku i gotową masą napełniamy powstałe po wydrążeniu
ziemniaków łódeczki. Na górę
ziemniaków sypiemy tarty
ser. całość układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 180 st. c. ok 30 minut.Najlepiej smakują z
kefirem lub
maślanką Smacznego!