ßßß

udziec indyczy bez kości ok 700 gmięso mielone 250 g1 jajko2 ząbki czosnkupół łyżeczki kolendry utłuczonej z pieprzempół łyżeczki natki pietruszki suszonej3-4 śliwki suszone1 łyżka bułki tartejposypka do drobiuUdziec oczyścić, długim ostrym nożem wyciąć otwór tak by powstała kieszonka.Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać bułkę tartą, drobno pokrojone śliwki i wymieszać.Nadziać mięsem mielonym kieszonkę z udźca, otoczyć w posypce do drobiu i włożyć do torebki.Umieścić mięso w szynkowarze, docisnąć sprężyną i wstawic do lodówki na ok 12 godzin.Przygotować garnek z goracą wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała sie do środka i doprowadzić do ok 90 st .. tak by woda nie zagotowala sie a od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza. Parzyć ok półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjąć szynkowar ostroznie i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Następnie wstawic do lodówki do schodzenia.