Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszny i zdrowy chlebek
ziołowy, który możecie zrobić używając swoich ulubionych
ziół i ziarenek, chlebek dzięki dodatkowi
płatków owsianych jest miękki i puszysty, a dodatek
ziół sprawia, że po upieczeniu pięknie pachnie, muszę przyznać, że powinnam zrobić dwa takie
chlebki, bo ten znikł w pięć minut:)
Składniki :- 1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej (ja użyłam takiej o drobnej granulacji)- 1 szklanka
płatków owsianych górskich kupiec- 20 g
drożdży w kostce- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko- 2/3 szklanki
mleka- 50 g
oliwyZioła i ziarna do obtoczenia, ja użyłam:-
sezam-
słodką paprykę-
curry-
szczypiorekPrzygotowanie :Zaczyn:
drożdże rozkruszyć do dużego kubka i dodać
cukier, wymieszać i poczekać 2 minuty aż będzie płynny, następnie dodać łyżkę
mleka i ciepłe (ale nie gorące)
mleko i zostawić na 15 minut, w ciepłym miejscu pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.W tym czasie wsypać do miski
mąkę,
płatki owsiane zmielone na
mąkę (blenderem lub młynkiem), jako,
oliwę i przygotowany zaczyn, odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto
mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni.