Wykonanie
Witajcie !Dziś zaprezentujemy wam przepis inspirowany kuchnia azjatycka , będzie to
schab smażony metodą Stir fry. Pokrótce opisze wam o tej metodzie gdyż jest ona zbawieniem dla osób które chcą zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu w potrawach. metoda ta jest prosta a za razem bardzo szybka w przygotowaniu nie pozwala aby
mięso straciło swoja soczystość jak i składniki mineralne.Potrzebujemy do tego wok bądź dużą patelnie którą stawiamy na jak największym ogniu i czekamy aż zacznie dymić następnie wlewamy odrobinkę
oleju (około łyżkę) i przyprawione
mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów
mięso nie przypali się a my będziemy
mieli danie gotowe po 5 minutach .Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest :2 plasterki
schabułyżka
miodułyżka
sosu sojowegoOstra papryka do smakugarść
kurek lub innych
grzybów leśnych1 liść
kapusty pekińskiej2 .
Jajka w koszulce2
jajałyżka
octuwoda3.
MakaronMakaron wstęgi
wodasól
Gotujemy
wodę w 2 garnkach jeden na
makaron drugi na nasze
jajka w koszulkach.Na największym palniku rozpalamy woka(patelnie) a gdy zacznie dymić wlewamy łyżkę
oleju i wrzucamy na nie
mięso pokrojone w paski 1 cm i przyprawione wyżej wymienionymi składnikami.Najważniejsze w tym zabiegu jest to aby cały czas mieszać
mięso a gdy się zrumieni i będzie jeszcze widoczna soczystość (około 3 minuty) dodać
kurki i smażyć jeszcze przez minutę a następnie wyłożyć na ugotowany
makaron.(nie
będę opisywać tutaj banalnie prostej czynności jaką jest ugotowanie
makaronu) ;)

Wróćmy jeszcze do
jajek w koszulkach , jak widać na zdjęciu moje
jaja były dość stare ponieważ nie zawiązało się całkowicie
białko wokół
żółtka.Zrobienie
Jajek w koszulce jest banalnie proste, do
wody (około 85 stopni najlepiej jak nie wrze) wlewamy łyżkę
octu (1 łyżka
octu na 1 litr
wody) a następnie dodajemy
jajko.Najlepiej jak to
jajko wybijemy najpierw do miseczki a następnie do garnka.Gotujemy takie
jajko około 3 minuty, możemy łyżką zawijać w wodzie
białko tak aby otoczyło
żółtko.Ostatnim krokiem jest osuszenie
jajka na ręczniczku i doprawienie
solą i
pieprzem .

Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy
kapustą pekińską. :)Smacznego !