ßßß Cookit - przepis na Stir fry !

Stir fry !

nazwa

Wykonanie

Witajcie !
Dziś zaprezentujemy wam przepis inspirowany kuchnia azjatycka , będzie to schab smażony metodą Stir fry. Pokrótce opisze wam o tej metodzie gdyż jest ona zbawieniem dla osób które chcą zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu w potrawach. metoda ta jest prosta a za razem bardzo szybka w przygotowaniu nie pozwala aby mięso straciło swoja soczystość jak i składniki mineralne.
Potrzebujemy do tego wok bądź dużą patelnie którą stawiamy na jak największym ogniu i czekamy aż zacznie dymić następnie wlewamy odrobinkę oleju (około łyżkę) i przyprawione mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach .
Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest :
2 plasterki schabu
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
Ostra papryka do smaku
garść kurek lub innych grzybów leśnych
1 liść kapusty pekińskiej
2 . Jajka w koszulce
2 jaja
łyżka octu
woda
3. Makaron
Makaron wstęgi
woda
sól
Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi na nasze jajka w koszulkach.
Na największym palniku rozpalamy woka(patelnie) a gdy zacznie dymić wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nie mięso pokrojone w paski 1 cm i przyprawione wyżej wymienionymi składnikami.
Najważniejsze w tym zabiegu jest to aby cały czas mieszać mięso a gdy się zrumieni i będzie jeszcze widoczna soczystość (około 3 minuty) dodać kurki i smażyć jeszcze przez minutę a następnie wyłożyć na ugotowany makaron.
(nie będę opisywać tutaj banalnie prostej czynności jaką jest ugotowanie makaronu) ;)
Wróćmy jeszcze do jajek w koszulkach , jak widać na zdjęciu moje jaja były dość stare ponieważ nie zawiązało się całkowicie białko wokół żółtka.
Zrobienie Jajek w koszulce jest banalnie proste, do wody (około 85 stopni najlepiej jak nie wrze) wlewamy łyżkę octu (1 łyżka octu na 1 litr wody) a następnie dodajemy jajko.
Najlepiej jak to jajko wybijemy najpierw do miseczki a następnie do garnka.
Gotujemy takie jajko około 3 minuty, możemy łyżką zawijać w wodzie białko tak aby otoczyło żółtko.
Ostatnim krokiem jest osuszenie jajka na ręczniczku i doprawienie solą i pieprzem .
Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy kapustą pekińską. :)
Smacznego !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2015/01/witajcie-dzis-zaprezentujemy-wam.html