ßßß
Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania będziemy potrzebować :Ziemniaczki :6 ziemniaków4 ząbki czosnkupapryczkę chillisól2. Stripsy :pojedyncza pierśmaślanka4 łyżki mąki1 łyżka papryki słodkiej w proszku1 łyżeczka papryczki ostre w proszku1 łyżeczka przyprawy curry1 łyżeczka soliszczypta pieprzuZaczynamy przygotowania od pokrojenia stripsów na mniejsze kawałki (wielkość stripsów taka jak te które jemy np. w KFC) wrzucamy je do miski przyprawiamy solą i pieprzą, zalewamy maślanką a następnie wsadzamy do lodówki.Czas zacząć robić ziemniaki które musimy na samym początku obrać i pokroić na dużą kostkę.Myjemy ziemniaki, osuszamy je i kładziemy na blachę do pieczenia z dodatkiem oliwy,czosnku oraz pokrojonej na mniejsze kawałki papryczki chilli.Musimy co jakiś czas mieszać ziemniaki żeby nie przywarły (pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut).Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi,mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy kurczaka wcześniej zamoczonego w maślance tak aby dobrze pokryło pierś.Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę.Rozgrzewamy olej w rondelku ( do około 3 cm wysokości garnka ) i gdy wsypiemy odrobinę mąki i zacznie skwierczeć - wrzucamy partiami nasze Stripsy które smażymy na złoty kolor.Po wyciągnięciu ich ze smażenia wykładamy je na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.Aby być pewnym ,że stripsy są wypieczone w środku możemy je wsadzić do piekarnika obok ziemniaczków na 3 minutki.Z pieczonego czosnku możemy zrobić sos czosnkowy w następujący sposób:Do miseczki wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę koperku, mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę do lodówki w celu przegryzienia się składników ze sobą.Wszystko wykładamy na deskę i podajemy na stół.
Smacznego ! :)