ßßß Cookit - przepis na Ptasie mleczko na biszkopcie

Ptasie mleczko na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki truskawkowe
0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 paczka rodzynek
1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki.
Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem.
Przełożyć na formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Rozpuścić dwie galaretki w 950 ml gorącej wody, następnie schłodzić.
Po upieczeniu ciasta, należy je schłodzić.
Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce.
Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki).
Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki.
Po 2 godzinach można spróbować pierwszy kawałek ciasta :)
Wszystkim, którzy zdecydują się zrobić to ciasto życzę smacznego! :)
Źródło:http://pysznosci-przyrzadzane-na-nowo.blogspot.com/2014/11/ptasie-mleczko-na-biszkopcie.html