ßßß
Składniki:gotowy mix sałat200 g sera grana padano5 plastrów szynki serranopół słoika pomidorów1 duża gruszkagarść żurawinygarść słonecznika łuskanegoDressing:4 łyżek oliwy z oliwy2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych1 łyżeczka miodusok z ok 1/4 cytryny1 łyżeczka octu balsamicznego1/2 łyżeczki musztardySałatę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Ser gran padano kroimy wedle uznania, ja użyłam do tego małego nożyka i pociągnięciami ucięłam cienkie, małe plasterki. Szynkę też kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Dodajemy te składniki do sałaty razem z pomidorami suszonymi i garścią żurawiny. Na suchej patelni podprażamy przez około 1-2 minut pestki słonecznika, generalnie do czasu jak zaczną nabierać lekkiego brązowego koloru. Ostatnim składnikiem jest gruszka, kroimy ją razem ze skórką w kostkę, dodajemy i całą sałatkę dokładnie mieszamy.Jeżeli chodzi o dressing to wszystkie podane składniki umieszczamy w pustym słoiku, szczelnie zamykamy, trzepiemy do czasu połączenia się wszystkich składników i dodajemy do naszej sałatki.