Wykonanie
Dzisiaj propozycja na lekką
sałatkę z ciekawymi składnikami. Wyszła bardzo wykwintna i elegancka. Słoność
sera i
szynki idealnie kontrastuje się z
gruszką, a prażone
pestki słonecznika dodają cudownego smaku. Dużym plusem jest szybkość przygotowania bo zajmuje tylko kilka minut, więc szczególnie polecam na dni, w których złapaliśmy kuchennego lenia.
Składniki:gotowy mix
sałat200 g
sera grana padano5 plastrów
szynki serranopół słoika
pomidorów1 duża
gruszkagarść
żurawinygarść
słonecznika łuskanegoDressing:4 łyżek
oliwy z oliwy2 łyżki
oliwy z
pomidorów suszonych1 łyżeczka
miodusok z ok 1/4
cytryny1 łyżeczka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
musztardySałatę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski.
Ser gran padano kroimy wedle uznania, ja użyłam do tego małego nożyka i pociągnięciami ucięłam cienkie, małe plasterki.
Szynkę też kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Dodajemy te składniki do
sałaty razem z
pomidorami suszonymi i garścią
żurawiny. Na suchej patelni podprażamy przez około 1-2 minut
pestki słonecznika, generalnie do czasu jak zaczną nabierać lekkiego brązowego koloru. Ostatnim składnikiem jest
gruszka, kroimy ją razem ze skórką w kostkę, dodajemy i całą
sałatkę dokładnie mieszamy.Jeżeli chodzi o dressing to wszystkie podane składniki umieszczamy w pustym słoiku, szczelnie zamykamy, trzepiemy do czasu połączenia się wszystkich składników i dodajemy do naszej sałatki.