Wykonanie
Zrobiło się upalnie i gorąca pogoda wpływa na mój apetyt. Kiedy nadchodzi wiosna i lato mój organizm budzi się z zimowego snu i domaga się lekkiej i kolorowej kuchni a
mięso gości na moim talerzu dużo rzadziej. Zawsze staram się aby w mojej kuchni królowały sezonowe produkty. Maj to od zawsze czas
truskawek, pięknych, słodkich i soczystych
owoców, które uwielbiam.
Truskawki można wykorzystać w naprawdę bardzo szeroki sposób choć najbardziej kojarzą się z deserami. Dziś chciałabym pokazać Wam pyszną lekką
sałatę z
truskawkami właśnie. Kompozycja powstała spontanicznie z typowo wiosennych warzyw a dopełnia ją wyjątkowy dressing na bazie
oleju z krokosza barwierskiego,
octu balsamicznego,
konfitury z
figi oraz słodkiej suszonej
papryki. Jak to zwykle bywa spontaniczne potrawy wychodzą pysznie i ta
sałata właśnie taka jest.Polecam:)

Składniki:
Sałata masłowaOgórek zielonyNać botwiny
PomidorTruskawkiMozzarellaOlej z krokosza barwierskiego
Konfitura z
figiOcet BalsamicznySuszona
czerwona paprykaSól i
pieprz do smakuWykonanie
sałaty jest
banalne. Umyte warzywa kroimy tak jak lubimy najbardziej i układamy na podartych liściach
sałaty masłowej i posypujemy pokrojoną drobno nacią botwiny. Na końcu układamy
truskawki i
mozzarellęSkładniki na dressing umieszczamy w słoiczku zakręcamy i mocno potrząsamy w razie potrzeby doprawiamy. Metoda ta ma ten plus, że nadmiar można przechować w lodówce i wykorzystać do kolejnej
sałaty.Skrapiamy
sałatę dressingiem i gotowe! Ekspresowo, lekko i pysznie!