Wykonanie
Ugotuj sobie
tofu! Dlaczego? Bo smakuje przepysznie w takiej wersji. Dobrze pamiętam, jak kiedyś pierwszy raz, ugotowałam na śniadanie serniczek -
potem przyszła fala przeróżnych wersji
śniadaniowych gotowanych serników. Tym razem serwuję wegański tofurniczek z garnka ! Na ten świetny pomysł wpadła Martyna :) Znowu wybrałam świąteczne smaki - jest
kakao i
przyprawa do piernika . Tofurniczek obłędnie
czekoladowy, z dodatkową ilością
gorzkiej czekolady i ziarnami kakaowca z wierzchu. Podany z ulubionym musem z
orzechów laskowych . Polecam, chociaż... jak dla mnie - pieczonego tofurniczka nic nie przebije :)



wegański
czekoladowo-piernikowy gotowany 'tofurniczek' podany z musem z
orzechów laskowych i ziarnem kakaowca; madanrynkavegan chocolate-gingerbread cooked
tofu cheesecake served with hazelnut mousse and cocoa nibs; mandarine

Składniki:- 340g miękkiego
tofu silken- kopiasta łyżeczka budyniu
waniliowego- ok. 1/4 szkl.
mleka sojowego- łyżeczka
cukru kokosowego- łyżeczka naturalnego
kakao- 2-3 łyżki
soku z cytryny (zapomniałam, ale wy pamiętajcie by dodać!)- dowolna ilość
gorzkiej czekolady (u mnie 92%)-
przyprawa do piernika
Tofu zmiksować w garnku z
kakao,
cukrem i
przyprawą do piernika. Zacząć gotować. W tym czasie wymieszać z
mlekiem budyń. Do garnka dorzucić
gorzką czekoladę. Następnie bardzo dokładnie wymieszać z
budyniem. Gotować jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*
Jadłam na ciepło, ale wydaje mi się, że wersja na zimno byłaby jeszcze lepsza ;)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś angielski. Jeszcze tylko dwa dni matur i
mogę spokojnie odpoczywać. Pierniczki jeszcze nie zrobione! Jak najszybciej się za nie zabiorę. Niech no tylko
dorwę gdzieś jakieś śliczne foremki, bo moje dziwnym trafem zniknęły...Przyjemnej środy! :)