Wykonanie
Kiedy dowiedziałam się o istnieniu komosy ryżowej, zwanej też quinoa, oraz o jej niesamowitych właściwościach postanowiłam ją wypróbować w różnych odsłonach. Używam tutaj komosy białej.Na początek proponuję
sałatkę z
awokado i
mozzarella.
Sałatka taka nadaje się świetnie jako danie na lunch - jest bardzo zdrowa, dodaje energii i syci.Komosę
ryżową przygotowuję następująco:Płuczę na sitku, aż
woda przestanie się pienić, przerzucam do garnka, zalewam
wodą w proporcji 1 quinoa : 2
wody,
solę i gotuję o 15 minut. Ugotowana quinoa puszcza sprężynki. Wystarczy raz ugotować, żeby wiedzieć o co chodzi. Można ją podawać na ciepło i na zimno, na słodko i na słono. Ma lekko
orzechowy smak.Składniki:szklanka ugotowanej zimnej komosy ryżowej1
awokado1 opakowanie
mozzarelliroszponkaświeże
oreganodressing:łyżka
miodułyżka
soku z cytryny3 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
solisuszone oreganoNa dużym płaskim talerzu układamy kolejno:
roszponkę ( taka ilość, żeby przykryła dno talerza), quinoa, pokrojone w kostkę
awokado, pokrojoną w kostkę
mozzarellę. Całość posypujemy
porwanymi listkami
oregano i polewamy dressingiem powstałym z energicznego wymieszania wyżej wymienionych składników.

Już niedługo zupa z quinoa i coś słodkiego:-)