Wykonanie

Nie ma nic przyjemniejszego na przyjęciu jak sięganie po drobne przekąski. Uwielbiam te maleńkie cuda, które oprócz tego, że cieszą oko swoim wyglądem to jeszcze z reguły świetnie smakują.Sekretem dobrych przekąsek, w tym koreczków jest ich świeżość. Powinny zostać przygotowane przed samym przyjęciem gości, tak aby składniki nie straciły swojej jędrności, nie zmieniły kształtu i...zapachu. Poniżej prezentujemy Wam garść propozycji na kilka drobnych przekąsek. Nie chcemy się mądrzyć, to tylko mała podpowiedź, resztę niech Wam podpowie Wasza wyobraźnia. Do dzieła!1 opakowanie gotowej masy marcepanowej (dostępny np. w IKEA, "Kuchniach Świata" czy w sklepach internetowych),kilkanaście sztuk
suszonych daktyli,
czekolada roztopiona (tak jak przy bananach w
czekoladzie)Rozpuść
czekoladę. Marcepan pokrój w długie plastry i rozwałkuj (jeśli wałek klei się do masy, posyp go odrobiną
cukru pudru lub połóż marcepan pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj). Każdego
daktyla również porządnie rozwałkuj. Tak przygotowane
daktyle ułóż na rozwałkowanych paskach marcepanu i każdy pasek
zwiń dokładnie w rulonik. W każdy rulonik włóż wykałaczkę i zanurz całość w roztopionej
czekoladzie.Koreczki z
melona i
szynkipół
melona (dowolnego rodzaju),4 plastry
szynki parmeńskiej pokrojonej na pół,kilka liści
sałaty masłowej lub karbowanej (najlepiej małe listki)Z
melona usuń pestki i wydrąż kuleczki – jeśli nie masz specjalnej łyżeczki do tego, możesz też
melona pokroić w większą kostkę. Na wykałaczki nadziewaj po kolei kawałek
melona, porcję
szynki i
sałatę.Koreczki z
ananasa w pistacjowej posypce1 świeży
ananas, obrany i pokrojony w kostkę "na jeden kęs" (nie zapomnij o usunięciu środkowej zdrewniałej części
owocu),garść drobno posiekanych
pistacjiNagrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrojonego
ananasa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 30 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu połowę
ananasowych cząstek obtocz w pistacjach i nadziej je na wykałaczkę (możesz też najpierw nadziać a
potem obtoczyć – jak Ci wygodniej). Nadziewamy na wykałaczki, na górę dołóż "czyste" kawałki
owoca. Słodko i soczyście zarazem.Koreczki różnorodnekilka konserwowanych
cebulek,kilka małych
konserwowych ogórków,zielone papryczki konserwowe,około 10 dkg
sera żółtego pokrojonego w kostkę,kilka
pomidorków cherry,listki
sałaty, i to na co masz ochotę :)Nadziewaj na wykałaczki różne składniki tak aby każdy z nich był jak najbardziej kolorowy.
Banany w
czekoladzie z
orzechami4
banany obrane i przekrojone na pół,100 g
czekolady deserowej,garść drobno posiekanych
orzechów włoskichPołówki
bananów nadziej na wykałaczkę lub pałeczki do szaszłyków i włóż na 1 godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie roztop
czekoladę w kąpieli
wodnej (do małego garnka wlej
wodę,
czekoladę połam do niewielkiej miseczki, którą umieść nad garnkiem z gotującą się
wodą. Poczekaj aż
czekolada się rozpuści, od czasu do czasu ją zamieszaj). Wyjmij
banany z zamrażalnika, polej je rozpuszczoną
czekoladą i posyp posiekanymi
orzechami. Całość włóż do lodówki na około 15 minut aby zastygła
czekoladowa polewa.







Zdjęcia wykonano sprzętem ze sklepu Beafoto http://beafoto.pl/Smacznego!