Wykonanie

Nie ma świąt wielkanocnych bez potraw z
jajkami. To oczywiste. Dzielimy się
jajkami ze święconki, jemy podane klasycznie z
majonezem i
szczypiorem, dodajemy je do sałatki, etc.Czasami przygotowuję również
jaja faszerowane. Są smaczne, ale ja je lubię również dlatego, że można się przy nich trochę pobawić. Składniki farszu możemy komponować wedle naszego uznania i wyobraźni. Poniżej podaję kilka sprawdzonych sposobów, ale jak zawsze zachęcam Was do eksperymentowania i prób. Dobrej zabawy. I spokojnych Świąt :)Potrzebujesz:5 jaj ugotowanych na twardo,plasterek
wędzonego łososia bardzo drobno posiekany,kawałek
czerwonej papryki bardzo drobno posiekanej,1
pieczarka pokrojona w plasterki i przesmażona a następnie bardzo drobno posiekana,pół pęczka
szczypiorku,kawałek
pora (biała część) drobno posiekany,1 łyżeczka drobno
startego sera żółtego,1 łyżeczka
serka typu Philadelphia (lub Turek),1/3 łyżeczki
chrzanu,1 łyżeczka gęstej
śmietany,kilka łyżek
majonezuWykonanie:Przygotuj 4 małe miseczki. Do każdej dodaj:Pierwsza:Pokrojone
pieczarki,
szczypior i
majonez.Druga:
Łosoś,
chrzan i
serek Philadelphia.Trzecia:
Papryka,
por,
majonez i odrobinę
śmietany.CzwartaUgotowane
jajka obierz ze skorupek i przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij
żółtka i dodaj je do składników w miseczkach (nie muszą być równo podzielone). Wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj
sól i
pieprz. Gotowe pasty nakładaj do wydrążonych
jajek. Udekoruj pozostałym
szczypiorem,
papryką w proszku,
kawiorem,
rzeżuchą, itp.



Smacznego i Wesołych Świąt!