ßßß Cookit - przepis na Tortellini w sosie pomidorowym

Tortellini w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Tym razem kolej na pomidorowe tortellini (zamiennie może być ravioli). W mojej opinii te włoskie pierożki są po prostu obłędne. W Italii standardowo podaje się je w najprostszej i chyba w najsmaczniejszej postaci, czyli z sosem pomidorowym. Taką też opcję tutaj prezentuję, tym bardziej, że nie jest to danie zbytnio wymagające. Oczywiście można próbować różnych sosów i zawsze będzie smacznie, jednak wówczas potrawa straci miano dania włoskiego :)
Składniki (2 porcje):
- 1 opakowanie tortellini (z serem lub z szynką),
- 5 dojrzałych pomidorów,
- puszka krojonych pomidorów,
- średniej wielkości czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- przyprawy według uznania, najlepiej bazylia, oregano itp., które dobrze komponują się z daniami włoskimi,
- opcjonalnie żółty ser tarty do posypania, najlepiej mozzarella, parmezan lub biała mozzarella do zapieczenia.
Wykonanie:
Tortellini gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju rzepakowym. Pomidory pozbawiamy skórki (najlepiej zalać je wrzątkiem, co spowoduje, że skóra bez problemu zejdzie), dodajemy na patelnię wraz z pomidorami z puszki. Do tego wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy. Całość dusimy kilka minut
Wierzch posypujemy drobno posiekanym koperkiem i opcjonalnie startym żółtym serem. Oczywiście jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami świeżych włoskich ziół to ich również nie może zabraknąć, a nawet można nimi zastąpić koperek, który ja dodaję, ponieważ po prostu bardzo go lubię.
W wariancie nieco rozszerzonym, pierożki można zapiec pod białą mozzarellą i ziołami.
Pełnię smaku zagwarantuje lekkie włoskie wino. Mniam...
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2014/08/tortellini-w-sosie-pomidorowym.html