Wykonanie
Tym razem kolej na
pomidorowe tortellini (zamiennie może być ravioli). W mojej opinii te włoskie pierożki są po prostu obłędne. W Italii standardowo podaje się je w najprostszej i chyba w najsmaczniejszej postaci, czyli z
sosem pomidorowym. Taką też opcję tutaj prezentuję, tym bardziej, że nie jest to danie zbytnio wymagające. Oczywiście można próbować różnych
sosów i zawsze będzie smacznie, jednak wówczas potrawa straci miano dania włoskiego :)

Składniki (2 porcje):- 1 opakowanie tortellini (z
serem lub z
szynką),- 5 dojrzałych
pomidorów,- puszka krojonych
pomidorów,- średniej wielkości
czerwona cebula,- 3 ząbki
czosnku,- pęczek
koperku,-
przyprawy według uznania, najlepiej
bazylia,
oregano itp., które dobrze komponują się z daniami włoskimi,- opcjonalnie
żółty ser tarty do posypania, najlepiej
mozzarella,
parmezan lub biała
mozzarella do zapieczenia.Wykonanie:Tortellini gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na
oleju rzepakowym.
Pomidory pozbawiamy skórki (najlepiej zalać je wrzątkiem, co spowoduje, że skóra bez problemu zejdzie), dodajemy na patelnię wraz z
pomidorami z puszki. Do tego wyciskamy przez praskę
czosnek i dodajemy
przyprawy. Całość dusimy kilka minutWierzch posypujemy drobno posiekanym
koperkiem i opcjonalnie startym
żółtym serem. Oczywiście jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami świeżych włoskich
ziół to ich również nie może zabraknąć, a nawet można nimi zastąpić
koperek, który ja dodaję, ponieważ po prostu bardzo go lubię.W wariancie nieco rozszerzonym, pierożki można zapiec pod białą
mozzarellą i
ziołami.Pełnię smaku zagwarantuje lekkie włoskie
wino. Mniam...