Wykonanie
Jeszcze nigdy nie robiłam takiej drożdżówki, tzn bez pracy i gniecenia, więc kiedy zobaczyłam ją u Edytki z blogu " Przy
kuchennym stole ", wiedziałam, że natychmiastowo muszę ją wykonać. Ciasto jest nieco inne w strukturze niż tradycyjne, takie jakby muffinkowe. Oczywiście można dodać ulubione
owoce, z każdymi będzie doskonała. Robi się praktycznie sama, także gorąco polecam :)
ciasto:100 gramów świeżych
drożdży (tak, właśnie tyle, to nie błąd)1 szklanka
mleka w temperaturze pokojowej4
jaja3/4 szklanki
cukru2 kopiaste łyżki
cukru z
wanilią1 szklanka
oleju (w temp pokojowej)4,5 szklanki
mąki pszennejkruszonka:100 gramów
masła1 pełna po brzegi szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliądodatkowo:około 750 gramów
truskawek100 - 150 gramów
gorzkiej czekoladyDo głębokiej, dużej miski wlać
mleko, dodać
drożdże i mieszać, aż
drożdże się rozpuszczą.
Potem dodać
jajka,
cukier,
cukier z
wanilią, oraz
olej i wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły.
Następnie na płyn znajdujący się w misce wsypać lub przesiać
mąkę - UWAGA! w tym momencie nie mieszać
mąki z całością, można jedynie delikatnie rozgarnąć
mąkę na wierzchu, żeby powierzchnia była w miarę równa. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
U mnie ciasto po dwóch godzinach wyrastania (mam b. ciepło w domu) wyglądało tak:
Po tym czasie do miski wyspać pokrojoną w niezbyt małe kawałki
czekoladę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę.
Blaszkę o wymiarach 24x40 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnię.UWAGA: Jeśli macie mniejsze blaszki koniecznie musicie zmniejszyć proporcje, inaczej ciacho "wyskoczy" z foremki.
Na ciasto poukładać odszypułkowane
truskawki, jeśli są duże, można przekroić je na pół.
Z
masła,
cukru,
mąki i
cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.
Równomiernie rozsypać ją po cieście.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, włożyć blachę i piec ciasto około 50 - 55 minut, do lekkiego zrumienienia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Smacznego !