Wykonanie
Chleb bez odrobiny
mąki , podobno zmieniający życie . Bardzo smaczny i idealny w każdejdiecie , zawiera bowiem bardzo dużo błonnika a także nasiona chia . Nasiona chia zawierająwięcej kwasów omega-3 niż
łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż
mleko, ażelaza zawierają więcej niż
szpinak.SKŁADNIKI :1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki pestek dynikilka
migdałów i
orzechów laskowych1/4 szklanki
siemienia lnianego1 szklanka
płatków owsianych1 łyżka nasion chia1 garść
żurawiny3
suszone śliwki /pokrojone /1 łyżka błonnika witalnego1 łyżeczka
soli100 ml
oleju rzepakowego1,5 szklanki
wody1 łyżka
mioduWszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na ok 1 godzinę by nasiona wchłonęły
wodę i napęczniały . 2 jednorazowe foremki keksówki smarujemy
olejem i przekładamy ciasto .Dociskamy . Piekarnik nagrzewamy do 200 C i pieczemy
chleb ok 1 godziny . Po upieczeniu studzimy na kratce . Pamiętajmy , że
chleb można kroić po całkowitym wystudzeniu inaczej będzie się kruszyć , ale nawet wtedy jest pyszny i bardzo sycący .