Wykonanie
            Nie wiem jak u Was, ale dla mnie niedziela to świętość. Tego dnia pozwalam sobie na grzeszki, na które nie ma czasu w ciągu tygodnia. Dodatkowym motorem napędowym jest możliwość zrobienia zdjęć na bloga. Z tej okazji pozwoliliśmy sobie w ostatni weekend na iście słodką ucztę. Znudzona standardowymi naleśnikami postanowiłam pobawić się w Nigellę Lawson, która jest dla mnie niekwestionowaną królową „pankejków”.Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naszych naleśników. Różni je jedynie grubość i (zazwyczaj) wielkość. Amerykańskie placuszki są mniejsze. Forma podania to zazwyczaj stos pancakes oblanych 
syropem klonowym. Ja tym razem zrezygnowałam z 
syropu na rzecz naszych 
dżemów.

Składniki:1 filiżanka 
mąki pszennej1 
jajko½ filiżanki 
mlekakilka łyżek 
jogurtu naturalnegołyżka 
kakao (mój dodatek)1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaOpcjonalnie (do wyboru):esencja waniliowa
cynamoncukierPrzygotowanie:Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej 
śmietany.Na rozgrzanej i SUCHEJ patelni smaż pancakes z dwóch stron.Podawaj gorące z 
jogurtem naturalnym/ulubionymi dżemami/syropem klonowym/masłem lub 
cukrem.

Smacznego!