ßßß
Składniki:1/2 szklanki migdałów1/2 szklanki orzechów włoskich1/2 szklanki orzechów laskowych1/2 szklanki orzechó w nerkowca1/2 szklanki amarantusa (dodałam opcjonalnie, ponieważ amarantus obniża cholesterol)2 szklanki płatków owsianych1 szklanka otrębów pszennych1 opakowanie orzeszków miodowych Felix1/4 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
Przygotowanie:W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy olej kokosowy (olej należy podgrzać np. w mikrofalówce, ponieważ jest on w konsystencji stałej) z miodem. Przelewamy część płynną do suchych składników i dokładnie mieszamy – całość powinna być delikatnie mokra. Naszą granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , rozkładamy równomiernie i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C i pieczemy około 20 minut. Warto co jakiś czas przemieszać nasze domowe muesli. Po wyciągnięciu z piekarnika należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia, ponieważ płatki będą bardzo gorące! Teraz wystarczy je tylko pokruszyć (miód może nieco posklejać płatki i orzechy) i wsypać do słoika. Smacznego!
Do granoli można dodać również suszone owoce, jednak polecam je dorzucić kilka minut przed końcem pieczenia. W przeciwnym wypadku owoce napęcznieją i staną się niesmaczne.