ßßß Cookit - przepis na Domowa granola - mocno orzechowa

Domowa granola - mocno orzechowa

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię gotowych mieszanek muesli, ponieważ ani to dobre ani zdrowe. W każdym opakowaniu znajdę składnik, który mi nie odpowiada – a to rodzynki, a to jakieś pseudo jogurtowe płatki. Dlatego też postanowiłam z mamą zrobić własną granolę, która będzie wyglądała dokładnie tak, jak sobie wymarzymy. Kiedyś ktoś mi powiedział, że jesienią i zimą trzeba jeść ciężko i tłusto, a to nieprawda.. Może i mniej zerkamy na lekkie sałatki z dodatkiem arbuza, ale kto zabroni nam zajadać się domową granolą z dobrym jogurtem greckim? Lekki i przepyszny posiłek na uzupełnienie energii w ciągu dnia.
Składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki orzechó w nerkowca
1/2 szklanki amarantusa (dodałam opcjonalnie, ponieważ amarantus obniża cholesterol)
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 opakowanie orzeszków miodowych Felix
1/4 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy olej kokosowy (olej należy podgrzać np. w mikrofalówce, ponieważ jest on w konsystencji stałej) z miodem. Przelewamy część płynną do suchych składników i dokładnie mieszamy – całość powinna być delikatnie mokra. Naszą granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , rozkładamy równomiernie i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C i pieczemy około 20 minut. Warto co jakiś czas przemieszać nasze domowe muesli. Po wyciągnięciu z piekarnika należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia, ponieważ płatki będą bardzo gorące! Teraz wystarczy je tylko pokruszyć (miód może nieco posklejać płatki i orzechy) i wsypać do słoika. Smacznego!
Do granoli można dodać również suszone owoce, jednak polecam je dorzucić kilka minut przed końcem pieczenia. W przeciwnym wypadku owoce napęcznieją i staną się niesmaczne.
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/09/domowa-granola-mocno-orzechowa.html