Akcja spiżarnia trwa dalej!Dzisiaj polecam przygotować kilka słoików z marynowanymi małymi kabaczkami, w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą! Pyszne!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1,5 kg małych żółtych kabaczków/ patisonków- gorczyca- różowy pieprz- liść laurowy- kurkuma- pieprz cayenneDo każdego słoika wkłądamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 2 listki laurowe, po 4-6 ziarenk pieprzu różowego, i 1/2 łyżeczki kurkumy. Gorczyca do smaku (1/2 do 1 łyżeczki)Kabaczki szorujemy kroimy na pół, układamy w słoiczkach.Na zalewę :- 220 ml octu- 3/4 szkl cukru- 3 łyżki soli- 5 szklanek wody- łyżka mioduZagotuj zalewę, wrzątkiem zalewaj kabaczki. Słoiki pasteryzujemy około 12 minut. Odwracamy do góry dnem po wyjęciu z garnka.Smacznego!Najlepiej smakują po około tygodniu.Smacznego!!!!;-)