Wykonanie
Wrzuć na luz, jeśli masz możliwość wyjedź gdzieś gdzie zieleni więcej niż bloków i reklam. Pospaceruj po łące, wystaw twarz ku słońcu, podnieś wysoko głowę do góry i pooglądaj gwiazdy, pomyśl życzenie, a może spadnie gwiazda?;-)



Obiecane już dawno temu jagodzianki z
serem. Bardzo puszyste a za razem wilgotne w środku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba
będę robić jagodzianki już tylko w takiej postaci. Ale kto tam wie co ja jeszcze wymyślę ;-)))Zapraszam!





SKŁADNIKI NA
CIASTO DROŻDŻOWE:-300 g
mąki pszennej Babuni-200 g
mąki tortowej- 1/2 paczka
drożdży świeżych- 1/2 szkl.
cukru- kilka kropli
aromatu cytrynowego- 1/2 kostki
margaryny- 2
jaja- 1
żółtko- 0,5 szklanki
mleka ciepłegoponadto:- świeże
jagody-
ser biały +
cukier- 1
jajko do posmarowania jagodników

WYKONANIE:- zrób rozczyn:
drożdże rozmieszaj w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru-
mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów
mąką, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 25 minut- rozpuść
masło z
cukrem w rondelku- roztrzep
jajka w odrębnej misce- zaczynamy wyrabiać ciasto, wlej całe
mleko,
jajka,
masło z
cukrem, wyrabiaj energicznie ciasto, proces ten ma być długi nie można go skracać. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 20 minut. Wtedy jagodniki będą puszyste.Ciasto obsyp
mąką, odstaw na godzinę.Przygotuj
jagody, umyj. Przełóż do miseczki dodaj
cukier brązowy.W drugiej miseczce, zmiksuj
ser z
cukrem i
aromatem cytrynowym.Po wyrośnięciu ciasto potnij na równe kawałeczki, każdy uformuj w okrąg, nakładaj,
jagody i masę
serową, dobrze zlep brzegi, układaj na blaszce w niewielkich odstępach. Jagodniki posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia.Wstaw do GORĄCEGO pieca, na 40 minut w temp. 165 -175 stopni C. (ja piekę na 165 stopni do złotego koloru)




SMACZNEGO!

Smacznego!ZAPRASZAM DO POLUBIENIA FAN
PAGE NA FACEBOOKU, I NA MÓJ PROFIL NA INSTAGRAMIE- SMYK_W_KUCHNI;-)Do Zobaczenia!;-)))Buziaki!