Wykonanie
To maleństwo w wersji dietetycznej ? Można ! Nie oczekujcie, że jeden kawałek będzie miał 15kcal... To niemożliwe. Ale masa jest o wiele mniej kaloryczna niż oryginał. Jednakże smak pozostał ten sam. Użyłam
mleka w proszku odtłuszczonego firmy Mlekovita.Przepis:
Biszkopt:* 6
jajek* 3/4 szklanki
cukru* 1 szklanka
mąki* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 2-3 łyżki
kakaoMasa
mleczna* 400g
mleka w proszku odtłuszczonego* 1/2 szklanki
mleka 0,5%* 1/2 szklanki
cukru* 2x
cukier waniliowy* 1 kostka
masła mixPolewa:* 100g
czekolady* 4 łyżki
mlekaBiałka ubijamy na sztywno z
cukrem, do
żółtek dodajemy
proszek do pieczenia, ucieramy i dodajemy do
białek. Wsypujemy przesianą
mąkę, i
kakao. Dokładnie delikatnie mieszamy i pieczemy ponad pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni.
Mleko zagotowujemy z
cukrami i odstawiamy do wystudzenia (robię to na samym początku, wtedy
mleko zdąży wystygnąć dobrze).
Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy ugotowane
mleko i
mleko w proszku. Ilość
mleka w proszku jest zależna od tego jak wychodzi masa. Radzę dodawać po ok. 1/2 szklanki i sprawdzać konsystencję masy. Krem powinien być gęsty tak, by łyżka wbita w masę spokojnie się utrzymała w pionie.
Biszkopt przekrawamy, przekładamy masą i polewamy roztopioną w
mleku czekoladą. Ja proponuję
czekolady najtańsze z marketów, ze względu na to, że dobrze się roztapiają. Jeśli musicie brać coś z wyższej półki to proponuje
czekolady Wedla - korzystają z tego samego taniego emulgatora co tanie
czekolady. Nie rozpuszcza się na pewno Milka. :)