Wykonanie
Część II mojej tygodniowej akcji pt:" Co zrobić z resztkami?".To danie chyba u każdego gościło w domu, kiedy był dzieckiem. Zawsze kiedy zostawał
makaron, mama podsmażała
kiełbaskę z
cebulką, wbijała
jajko, dodawała
ser i gotowe. Smacznie i nie trzeba wyrzucać
makaronu.Oto przykład mojego
makaronu z
jajkiem, choć Wasz może się składać z tego co znajdziecie w lodówce.
Skład: na 2 osoby- około 200g
makaronu obojętnie jaki,-2
jajka,-50g
sera gouda, i dodatki:-2
kiełbaski śląskie,-1
cebula,-
natka pietruszki,-
sól,
pieprz-1/2
pomidora pokrojonego w kostkę do przybraniamożna też dodać podsmażone
pieczarki,-
oliwa,Przygotowanie:Na patelnie z rozgrzaną
oliwą wrzucamy
kiełbaskę i
cebulkę pokrojone w kostkę podsmażamy je.Dodajemy
makaron i lekko go podgrzewamy.
Jajka mieszamy z
serem natką pietruszki,
solą i
pieprzem.Wlewamy na patelnię i mieszamy .Smażymy do momentu aż
jajko się zetnie.Podajemy gorące posypane
pomidorem pokrojonym w kosteczkę.Smacznego