ßßß
Składniki130 g mąki pszennej tortowej130 ml wody40 g masła1 czubata łyżka cukru1 jajo1 łyżka ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)1 łyżka oliwy z oliwekolej do smażeniacukier puder do posypania lub drobny cukier do obtoczeniaWykonanieWodę zagotowałam z cukrem i masłem. Następnie dodałam stopniowo mąkę i energicznie wymieszałam całość, zdjęłam z ognia. Wbiłam jajko i wlałam oliwę, ponownie wszystko razem wymieszałam, na końcu dodałam ekstrakt. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Do wysokiego garnka wlałam olej i mocno rozgrzałam. Na talerz wyciskałam porcje ciasta o długości ok. 12 cm maksymalnie, następnie przekładałam do gorącego oleju. Churros smażyłam po 3 sztuki na raz, nie więcej, żeby się nie skleiły, maksymalnie 15 sekund - szybko się rumienią. Usmażone churros wykładałam na papierowy ręcznik. Na koniec obtoczyłam w drobnym cukrze.