Pyszny, jesienny, najlepszy na ciepło z lodami śmietankowymi.Składniki:2 duże jabłka- ja uwielbiam szarą renetę do takich ciast175 g masła3 jajka3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany2 szklanki mąkiesencja waniliowa0,5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniacynamon, kardamon, cukier brązowyWykonanie:Składniki najlepiej ucierać mikserem. Najpierw masło łącze z cukrem, Dodaję jajka, śmietanę. Następnie wanilię, mąkę i proszek. Ciasto wylewam na formę ceramiczną o średnicy około 30 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką.Jabłka obieram i dzielę na cząstki. kroję na małe plasterki i układam na wierzchu ciasta. Posypuję przyprawami i brązowym cukrem. Piekę 20 minut w 180 St.C.