Wykonanie
Zaprosznie na degustację win Clementa
Klura z Alzacji otrzymałam wraz z menu, które bardzo mnie zaintrygowało, a to za sprawą smażonych
świńskich uszy podanych z
sałatką z
bobu,
zielonych szparagów, oraz ze sporą ilością
koperku, podanych jako pierwsze danie. Nigdy wcześniej ich nie
jadłam, wiec smak ich pozytywnie mnie zaskoczył, bardzo podobne do
boczku smażonego na głębokim tłuszczu. O winach opowiadał nam z pasją gospodarz lokalu Pan Mariusz Bereta, podreślając walory serwowanych win, ich smak, barwę, zapach. Dania była pomysłem Leny Wrublewskiej, która również je przygotowywała. Na tyle mnie Jej kuchnia zaintrygowala, że po powrocie do domu prześledziłam fanpage Garaż Food&Wine na FB, gdzie znalazłam sporo oryginalnych w smaku zup serwowanych w restauracji w powszedni dzień w
porze obiadowej. Do sałatki na dobry początek serwowane było
musujące wino Crémant d’Alsace.Drugim daniem były idealnie przysmażone przegrzebki (delikatne, nie gumowate), połączone z
truskawkowo-
miętową salsą, oraz
winem Voyou de
Katz Clement
Klur 2013.Następne danie to spora porcja
wątróbki jagnięcej z melasą z
morwy w asyście Pinot
Noir Clement
Klur 2012. Przygotowanie
wątróbki wydaje się proste, lecz rzadko jest miękka i soczysta, ta była wyśmienita. Poprzez dodanie
chilli i
czerwonej cebuli wątróbka bardzo mi smakowała, smak potrawy był dla mnie kompletny, nic bym w nim nie zmieniła.Moje
serce podbił jednak deser: parfait z mastyksem,
truskawkami i
płatkami róży. Mastyks, to żywica drzewa
pistacjowego, której charakterystyczny smak przyczynił się do wyjątkowego smaku deseru.
Lody własnej roboty były podane z
winem Gentil de
Katz Clement
Klur. Z wszystkich win, które miałam okazję degustować najbardziej przypadło mi ostatnie
wino, które bardzo dobrze komponowało się ze zmrożonym deserem,
płatkami róży. Nie byłam odosobniona w tej opinii, moi towarzysze głośno zachwycali się aromatem i smakiem parfait.Dodam kilka słów o lokalu, bo uważam, że warto wspomnieć o jego aranżacji: proste i wysokie metalowe półki wypełnione skrzynkami z
winem i butelkami
wina, centralnie ustawiony kontuar, na którym
stoją zioła, ciekawie ustawione szkło i kwiaty. Prostota i minimalizm wyposażenia i dekoracji jest atutem tego lokalu - jest to lokal, do którego z przyjemnością można wybrać się z przyjaciółmi na nie jeden kieliszek
wina.


