Wykonanie
Naleśniki bez
mleka w innej odsłonie. Lekkie i pyszne w sam raz na upalny, letni dzień.Składniki (ok 15. naleśników)- 0.5l
wody- 2
jajka-
mąka („na oko”)- szczypta
soli-
olej do smażenia- 250g
truskawek- 300g
serka homogenizowanego (u mnie w wersji do sernika)-
cukier puder (ilość zależna od upodobań)Wykonanie:Do miksera wlewamy
wodę oraz wbijamy
jajka. Miksujemy chwilę po czym stopniowo dodajemy
mąkę, tak, aby uzyskać gęste ciasto. Na koniec dodajemy szczyptę
soli. Odstawiamy na ok 1h.Smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni (świetnie się sprawdza pędzelek do smarowania patelni
olejem)Następnie mieszamy
serek z
cukrem pudrem na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i miksujemy (specjalnie nie dodawałam
cukru, ponieważ nadzienie do naleśników zrobiłam słodkie, więc lekko cierpki sos z
truskawek dobrze się komponuje.)Każdy naleśnik smarujemy
serkiem i składamy w ulubiony sposób.Na talerzu robimy "kleksa" z sosu
truskawkowego, na nim układamy naleśniki.Wierzch można udekorować
truskawką oraz listkiem
bazylii.Gotowe. Smacznego.