Wykonanie

Leniwe dlatego, bo ktoś kiedyś z lenistwa nie zagniótł ciasta na pierogi, aby je nafaszerować
serem, tylko wymieszał wszystkie składniki. :-).Przepadam za leniwymi! Zawsze gdy je zajadam przenoszę się w czasie i przypominają mi się czasy dzieciństwa.Właściwe to już dawno mogłam napisać tutaj mój przepis na leniwe, ale jako taki przepis u mnie nie istnieje. Najważniejszym składnikiem leniwych jest
biały ser, a są róże
sery, różnej konsystencji. Przy leniwych ważne by nie przesadzić z
mąką, bo staną się twarde i będą nie smaczne . Zawsze robię je więc trochę na wyczucie, ciasto po połączeniu składników musi być dość mocno klejące, a na stolnicy staramy się już podsypywać min ilość
mąki.Składniki:ok. 300 g
białego sera półtłustego1
jajko1 łyżka
mąki ziemniaczanejok. 3 czubate łyżki
mąki pszennej tortowej
sólcukier wanilinowyPrzygotowanie:W miseczce widelcem rozgniatam
ser, dodaję
żółtko,
cukier, ubitą na sztywno pianę z
białka, oraz
mąki i łączę wszystkie składniki w kulę. Ciasto będzie mocno klejące. Przekładam na stolnicę delikatnie oprószoną
mąką, formuję wałeczki, lekko spłaszczam i
ostrym nożem wycinam małe romby. Tak przygotowane wrzucamy na osolony lekko, wrzątek, gotujemy do wypłynięcia, zalewamy odrobiną zimnej
wody i wyławiamy. Podajemy polane roztopionym
masłem i posypane
cukrem trzcinowym wymieszanym z
cynamonem.Smacznego :-)
