Wykonanie
Hoł! Dzisiaj szybko, słów kilka zaledwie, bo czasu nie ma na ględzenie ;pMam fajny przepis na ciasto na bazie
maślanki, recepturę tak zwaną znalazłam w pewnej grupie o charakterze kulinarnym, autorką przepisu jest Pani Teresa Kropidłowska, także jak ktoś z Was również jest w tej grupie, to właśnie tam znajdzie ów przepis.Ciasto jest fantastyczne, delikatne, owocoweeeee, aż grzech nie zjeść.
Jaaa, skusiłam się na 3 kawałki i na tym basta, niestety. Może jak rano wstanę, to już go nie będzie ...? Oby! ;pPrzepis wykorzystałam w pełni, to znaczy nic nie zmieniałam.Enjoy!Przygotowanie: 10 minut + pieczenie około 35 minutKoszt: wszystko posiadałam +
truskawki z ogródkaSkładniki na ciasto:2, 5 szklanki
mąki pszennej2
jaja ( u mnie eco, większe)1 szklanka
maślanki1 szklanka
cukru - u mnie niepełna1/2 szklanki
oleju - rzepakowyszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy - u mnie aromat0,5 kg
truskawekpół opakowania
borówek amerykańskich - ode mnieKruszonka:1/3
margaryny Kasia3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukruWszystkie składniki na ciasto umieszczam w wysokiej misce. Miksuję na jednolitą masę.Składniki na kruszonkę ucieram dłońmi.
Truskawki po umyciu kroję na pół, pozbywam się tym samym szypułek.
Borówki myję.***RADA ode mnie ad topic TAKICH ciast: Kiedyś nie byłam taka mądra ;pPamiętajcie by składniki na ciasto, w tym przypadku
jaja,
maślanka były w temperaturze pokojowej, w ten sposób unikniecie zakalca. Dobrze jest też nie "przerobić" ciasta, czyli miksujemy czy też ucieramy tylko do momentu połączenia się składników. No i nie otwieramy bez celu piekarnika.Ciasto wylewam do blachy wyłożonej papierem, na wierzchu układam
truskawki i
borówki, całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 st jakieś 35 -40 minut, zależy jaki macie piekarnik, ja piekłam nieco dłużej, choć mam mocny....test patyczka zróbcie.