Wykonanie

Ciasto idealne na rogaliki i pierożki z pieca. Wykorzystywałam je już kilkakrotnie i
mogę zapewnić, że jest cudowne (zarówno na słodko, jak i na słono). Równie wdzięczne jak tradycyjne
ciasto drożdżowe. Łatwo się formuje i nie przykleja do rąk, czy blatów. Gotowe od razu do użycia.Składniki:6 łyżek
śmietany kwaśnej25 g
drożdży3 szklanki
mąki pszennej200 g
masłaszczypta
solidodatkowo1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowegoPrzygotowujemy ciasto.
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w
śmietanie.
Mąkę przesiewamy do miski (przygotowując rogaliki na słodko w tym momencie wsypujemy do miski również
cukier puder oraz
cukier waniliowy). Dodajemy do niej starte na grubych oczkach tarki
masło,
sól i
śmietanę z
drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Gęstość ciasta regulujemy
mąką lub
mlekiem (ciasto musi odchodzić od stolnicy). Tak przygotowane ciasto krucho-
drożdżowe możemy chłodzić w lodówce (nawet przez noc) lub od razu rozwałkować i upiec.
