Wykonanie
Bardzo polecam ten przepis, bo rogaliki wyszły przepyszne. Delikatne, pulchne i lekko kruche. Przepis świetny, zapożyczony od Dorotuś z MW . Ciasto przygotowuje się wieczorem, przechowuje w lodówce, a rano wystarczy rozwałkować, wyciąć, zawinąć i upiec. Dom wypełnia zapach
drożdżowego wypieku, a domownicy mogą od rana raczyć się ciepłymi pysznymi rogalikami:)

Składniki:250 g
masła3 szklanki
mąki pszennej60 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru pudru250 ml kwaśnej gęstej
śmietany (18%)8 g
cukru waniliowegoNadzienie:powidła lub dowolna
marmoladaZe 100 ml
śmietany,
cukru pudru, łyżki
mąki i
drożdży przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie.
Masło posiekać z
mąką i
cukrem waniliowym, zagnieść jak kruszonkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę
śmietany, zagnieść. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.Wyciągnąć schłodzone ciasto, krótko wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą cienko (około 4 mm) rozwałkować, wyciąć koło (od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części i na każdy 'trójkąt' nałożyć około pół łyżeczki powideł. Zawijać w kierunku wierzchołka, by powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszły mi dwie pełne piekarnikowe blachy rogalików. Piec w temp. 190 st. C około 15-20 min do zarumienienia. Jeszcze gorące polukrować (
cukier puder wymieszany z niewielką ilością wrzątku).Smacznego:)