ßßß Cookit - przepis na Wuzetka z galaretką i truskawkami

Wuzetka z galaretką i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Gdy po raz pierwszy ujrzałam w sklepie świeże truskawki nie mogłam się powstrzymać od ich kupna. Od razu przyszło mi na myśl, żeby zrobić coś pysznego. Ciasto wymyśliłam spontanicznie, gdyż sprawdzoną recepturę na pulchny i delikatny biszkopt połączyłam z kremówką, a na wierzch dodałam galaretkę z truskawkami. Jak dla mnie niebo w gębie.
Produkty:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
kopiasta łyżeczka kakao (lub więcej wg uznania)
Masa:
350 ml kremówki
łyżeczka żelatyny
torebka cukru waniliowego
Ponadto:
opakowanie galaretki truskawkowej
300 g truskawek
Nasączenie :
50 ml wody
sok wyciśniety z pół cytryny
łyżeczka cukru
Etapy przygotowania:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Gdy masa będzie lśniąca ,dalej ubijając dodawaj po 1 żółtku.
Mąkę zmieszaj z kakao i delikatnie wsyp do jajecznej masy. Całość wymieszaj dużą lyżką.
Formę do pieczenia (u mnie o śr. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia i nałóż ciasto. Piecz ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Pozostaw do wystudzenia a następnie przekrój na dwa blaty.Każdy blat nasącz wodą z cytryną i cukrem.
Śmietankę kremówkę ubij z cukrem a następnie dodaj żelatynę rozpuszczoną w 20 ml gorącej wody. Wstaw do lodówki na ok. pół godziny w celu usztywnienia bitej śmietany.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody i pozostaw do wystudzenia.
Blaty biszkoptowe przełóż kremem a na wierzchu ułóż pokrojone na połówki i umyte truskawki.
Na koniec nalóż na truskawki gęstniejącą galaretkę.
Schładzaj min. 2 h.
Podsumowując, ciasto palce lizać !!!
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/05/xviii.html