ßßß Cookit - przepis na Tarta ananasowa

Tarta ananasowa

Wykonanie

To już trzecia tarta na naszym blogu.
W moim domu zrobiła furrorę. Aksamitna śmietanka, łączy się tu ze świeżym i orzeźwiającym smakiem ananasa, który przeniesie nas w dalekie Karaiby. Jeśli chcecie wzmocnić wrażenia, dodajcie do śmietanki wiórki kokosowe :)
Produkty:
Na spód:
250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
jajko
150 g margaryny
szczypta soli
Wypełnienie:
ok. 400 ml śmietanki 36%
pół torebki budyniu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
ananas świeży lub z puszki
1 łyżka żelatyny
80 ml gorącej wody
Etapy przygotowania:
Z mąki, cukru, soli, jajka i margaryny wyrób ciasto na tartę, dokładnie tak jak w tym przepisie http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/v.html
Ciasto włóż do lodówki i zostaw je tam na godzinę
Po godzinie wyciągnij ciasto, rozwałkuj i wsadź do formy wysmarowanej masłem
Nagrzej piekarnik do 190 C
Spód ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut z obciążeniem, następnie 15 minut bez, do zarumienienia
Śmietankę ubij na sztywno, w między czasie dodaj budyń i cukier puder
Łyżkę żelatyny rozpuść w wodzie i dodaj do śmietanki
Masę wylej na spód
Pokrój ananasa na ćwiartki(lub jak wolisz zostaw go w plastrach) i połóż delikatnie na masę
Całość wstaw do lodówki na noc
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/06/xxiii.html