Wykonanie
Dawno już miałam na nie ochotę, aż wreszcie je zrobiłam :) Słodka bułeczka oblana
czekoladą i kolorową posypką, pycha !Następnym razem zrobię je trochę inaczej, już nie
mogę się doczekać ! :)Składniki:300 ml
mleka60g
masła1/2 łyżeczki
soli1/2 kostki
drożdży100 g
cukru2
jajka560 g
mąki pszennejdodatkowo :
polewa czekoladowadowolna posypkaPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy
mleko i 1 łyżkę
cukru. W ciepłej mieszance rozpuszczamy
drożdże (pamiętajmy że nie może być gorąca !). Następnie dodajemy roztrzepane
jajka i wszystko razem mieszamy.
Mąkę wraz z
solą przesiewamy do miski i wlewamy
mleko z
drożdżami i
masłem. Dodajemy resztę
cukru i całość dokładnie zagniatamy do czasu aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i ścianek miski. Formujemy kulę i posypujemy delikatnie
mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 - 1,5 godz.Po tym czasie stolnicę obsypujemy
mąką i wykładamy ok 1/3 części ciasta. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wycinamy większą szklanką kółka, a następnie mniejszą środki. Donaty układamy na natłuszczonej blaszce. Tak postępujemy też z resztą ciasta.Przygotowane donaty odstawiamy na ok 20min do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 10 - 15min . Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie maczamy w polewie oraz posypce. Odkładamy do czasu zastygnięcia
czekolady.


Smacznego ! :)