Wykonanie
Długo się do niego zabierałam, zawsze z zachwytem oglądałam zdjęcia tego ciacha jak na nie trafiałam, ale jakoś zawsze było mi "nie po drodze" żeby je zrobić. Na szczęście postanowiłam, że jak obronię licencjat, to właśnie to będzie taką moją nagrodą :) I wiecie co? Żałuję, że tak długo z tym zwlekałam ! Jest na prawdę przepyszne, chociaż dla mnie aż za bardzo słodkie i następnym razem zrobię bez dodatku
cukru pudru :) Nie mniej jednak na prawdę z całego
serca Wam je polecam, P-Y-S-Z-N-O-Ś-C-I ! :)źródło : smaczny kąsek
składniki na
mleczną masę :200 g
masła lub
margaryny3 szkl
pełnego mleka w proszku0,4 szkl
cukru pudru (lepiej ten składnik według mnie pominąć)400 g
waniliowego serka homogenizowanegotroszeczkę dowolnego
alkoholudodatkowo :400 g
herbatników150 g posiekanych
orzeszków ziemnych solonych1 puszka masy krówkowej (dałam
orzechową)składniki na polewę :100 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
mleka3 łyżki
śmietany 18% lub 12%Miękkie
masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z
cukrem pudrem (jeżeli pomijamy
cukier, to ucieramy same
masło).Następnie dodajemy na przemian
serek waniliowy i
mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę
alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem).Warstwy ciasta :I.
herbatnikiII. połowa
mlecznej masyIII. warstwa
herbatnikówIV. masa krówkowaV. warstwa
herbatnikówVI. druga połowa
mlecznej masyVII. warstwa
herbatnikówCiasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z
mlekiem i
śmietaną w kąpieli
wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy zauważymy że zaczyna już powoli zastygać to wykładamy na ciasto i całość ładnie wyrównujemy.Wkładamy całość ponownie do lodówki na całą noc.* robiłam w blaszce o wym. 26 x 21cm
Smacznego ! :)