ßßß Cookit - przepis na Ciasto Maxi King

Ciasto Maxi King

nazwa

Wykonanie

Długo się do niego zabierałam, zawsze z zachwytem oglądałam zdjęcia tego ciacha jak na nie trafiałam, ale jakoś zawsze było mi "nie po drodze" żeby je zrobić. Na szczęście postanowiłam, że jak obronię licencjat, to właśnie to będzie taką moją nagrodą :) I wiecie co? Żałuję, że tak długo z tym zwlekałam ! Jest na prawdę przepyszne, chociaż dla mnie aż za bardzo słodkie i następnym razem zrobię bez dodatku cukru pudru :) Nie mniej jednak na prawdę z całego serca Wam je polecam, P-Y-S-Z-N-O-Ś-C-I ! :)
źródło : smaczny kąsek
składniki na mleczną masę :
200 g masła lub margaryny
3 szkl pełnego mleka w proszku
0,4 szkl cukru pudru (lepiej ten składnik według mnie pominąć)
400 g waniliowego serka homogenizowanego
troszeczkę dowolnego alkoholu
dodatkowo :
400 g herbatników
150 g posiekanych orzeszków ziemnych solonych
1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową)
składniki na polewę :
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany 18% lub 12%
Miękkie masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło).
Następnie dodajemy na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem).
Warstwy ciasta :
I. herbatniki
II. połowa mlecznej masy
III. warstwa herbatników
IV. masa krówkowa
V. warstwa herbatników
VI. druga połowa mlecznej masy
VII. warstwa herbatników
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy zauważymy że zaczyna już powoli zastygać to wykładamy na ciasto i całość ładnie wyrównujemy.
Wkładamy całość ponownie do lodówki na całą noc.
* robiłam w blaszce o wym. 26 x 21cm
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2015/07/ciasto-maxi-king.html