Wykonanie
To ciasto kusiło mnie od dawna - nie tylko dlatego, że bardzo lubię batoniki Maxi King:) Ładnie się prezentuje, jest proste i szybko się robi. A to połączenie
mlecznej masy, karmelu i
czekolady z orzeszkami - mniam! Ale ostrzegam, jest na prawdę słodkie!
SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm)Masa
mleczna :1 szkl
mleka2/3 szkl
cukru400 g
mleka w proszku (pełnego)25 dag
masłaPonadto:
herbatniki - 4 warstwy (u mnie po ok 20 szt)1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)1/4 szkl
mleka20 dag
czekolady gorzkiej lub 1
mleczna i 1 gorzka150g
orzeszków ziemnych solonych1.
Mleko zagotować z
cukrem. Wystudzić.2.
Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone
mleko z
cukrem oraz
mleko w proszku.3. Na spód blachy ułożyć warstwę
herbatników, na to połowę masy
mlecznej i znów
herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą
ciastek, wyłożyć drugą połowę masy
mlecznej i znowu
herbatniki.4. 1/4 szkl
mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na
herbatniki.5. Orzeszki pokruszyć (ja wrzuciłam do woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki.Czyli w
skrócie:
herbatniki - masa
mleczna -
herbatniki - masa kajmakowa -
herbatniki - masa
mleczna -
herbatniki -
czekolada +
orzechyInspiracja: Poezja Smaków