ßßß Cookit - przepis na Maxi King

Maxi King

nazwa

Wykonanie

Chwilkę mnie tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej "Dnia 0" tym ja mam mniej czasu. No ale nic;)
Dzisiaj mam dla Was ciasto idealne na kolejną falę upałów, całkowicie bez pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką.
Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was.
Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)
Składniki:
około 100 sztuk herbatników
2 czekolady gorzkie
1 biała czekolada
1,5 szklanki mleka
250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach
kajmak o smaku orzechowym
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
kostka masła 82%
Wykonanie: Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia. W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Gotową czekoladę wylać na herbatniki, wyrównać i obsypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Tak dla ułatwienia:
I warstwa- herbatniki
II warstwa- połowa mlecznego kremu
III warstwa- herbatniki
IV warstwa- kajmak plus orzeszki
V warstwa herbatniki
VI warstwa- druga połowa mlecznego kremu
VII warstwa- herbatniki
VIII warstwa- masa czekoladowa plus orzeszki
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/08/maxi-king.html