ßßß
Składniki:około 100 sztuk herbatników2 czekolady gorzkie1 biała czekolada1,5 szklanki mleka250 g mleka w proszku- użyłam w granulkachkajmak o smaku orzechowympół szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowegokostka masła 82%
Wykonanie: Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia. W między czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Gotową czekoladę wylać na herbatniki, wyrównać i obsypać orzeszkami. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Tak dla ułatwienia:I warstwa- herbatnikiII warstwa- połowa mlecznego kremuIII warstwa- herbatnikiIV warstwa- kajmak plus orzeszkiV warstwa herbatnikiVI warstwa- druga połowa mlecznego kremuVII warstwa- herbatnikiVIII warstwa- masa czekoladowa plus orzeszkiSmacznego ;)